Volg me op:
Bijgerechten, Mijn favorieten, Uncategorized

Atjar zoet-zure groenten (Indonesisch bijgerecht)

Ik ben helemaal weg van de Indonesische keuken. Bij mij staat deze keuken op de tweede plaats tot nu toe. Atjar is een van mijn favoriete bijgerechten. Ik probeer altijd zo goed mogelijk de balans te vinden tussen zoet en zuur. Eerlijk gezegd probeer ik zo weinig mogelijk geraffineerde suikers toe te voegen dus los ik het op in de zoete fruit en groenten, maar het heeft wel wat suiker nodig helaas. Zo zijn er veel variaties mogelijk maar de lekkerste die ik vind (en ook mijn afhalers) is dit recept.

Voor 1 grote weckpot

Benodigdheden:

  • 1 komkommer (in blokjes gesneden, zonder zaadjes met schil)
  • 1 winterpeen ( in dunne schijfjes gesneden)
  • 1 Granny Smith (geschild en in blokjes gesneden)
  • 1 grote blik ananas in stukjes (sap apart houden)
  • 1 rode/gele paprika (in blokjes gesneden)
  • 4 kemirienoten (Toko) (fijngehakt)
  • 1 rode Spaanse peper (fijngehakt)
  • 2 theelepels kurkuma (Van Beekum Specerijen)
  • 1 theelepel djahe (Van Beekum Specerijen)
  • 3 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 200 milliliter witte azijn
  • 3 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • grote pan

Bereidingswijze

  1. Snijd de komkommer en paprika in blokjes zonder zaadlijsten.
  2. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
  3. Schil de winterpeen eerst en snijd deze in dunne plakjes.
  4. Laat het blije ananas uitlekken (let op vang het sap op)
  5. Zet alles weg voor gebruik.
  6. Snijd de knoflook en Spaanse peper zeer fijn, voeg ze samen in een kommetje.
  7. Doe het zelf met de kemirienoten en voeg deze erbij.
  8. Vervolgens kunnen de droge specerijen erbij en roer alles goed door elkaar, het is een droog mengsel.
  9. Doe in de pan de zonnebloemolie en fruit hier het specerijenmengsel licht aan.
  10. Is dit gebeurt kan er nog nog 2 eetlepels zonnebloemolie bij, voeg gelijk de wortelschijfjes bij en laat het ongeveer 2 minuten meebakken. (blijft vrij droog)
  11. Nu kan de azijn erbij en zorg dat het kruidenmengsel goed wordt opgenomen door de azijn.
  12. Schep nu een voor een de suiker erbij en roer het goed elkaar.
  13. Nu kan een voor een alle verdere groenten en fruit erbij.
  14. Schep het goed om en voeg de helft van de ananassap erbij.
  15. Laat het voor ongeveer twee minuten mee pruttelen, zet het gas uit en doe een deksel op de pan.
  16. Zet het weg om af te koelen en om de smaken in te laten trekken.
  17. Eet dit is als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel.

Eet smakelijk!

Serveertip: Atjar is lekker bij Indonesisch eten maar doet het ook goed bij stamppotten!

Tip: In een luchtdichte weckpot is deze in de koelkast minstens een week houdbaar.
tip: Varieer met groenten en fruit zoals sperziebonen, taugé, peer e.t.c.

Deel dit bericht
Vorige Volgende

Geen reacties

Reageer