Volg me op:
Lekker eten bij

B&B Logeerkamer de Appelhoeve met thuisrestaurant

Gisteravond heb ik mijn man meegenomen om hem te verrassen met een etentje bij B&B de Logeerkamer de Appelhoeve van de eigenaar Marco Roodzant.

Logeerkamer de Appelhoeve is een B&B in het dorpje Nieuwe Niedorp in het Nood Hollandse landschap waar je de schapen hoort blaten, de koeien hoort loeien , waar de paarden in weilanden galopperen en waar de boer het land bewerkt, waar de tulpen in de bloemenbollenseizoen groeien en waar het leven wel lijkt stil te hebben gestaan. Kortom een heerlijke rustige omgeving, maar waar je wel binnen 20 minuten in de provinciestad Alkmaar bent en waar Schagen op steenworp afstand ligt, Leeuwarden makkelijk bereikbaar is, ligt aan een landweg in een T-splitsing Marco’s prachtige oude stolp boerderij omgetoverd als een B&B, thuisrestaurant, terrein voor zijn eigen brocante fair, paardenbakken omheen en omheind met hoge oude bomen. Echt je waant je op een boerenhoeve.

Marco volg ik al enige tijd via zijn privé Facebookpagina als wel van de B&B en van de fairs. Ik heb hem pas echt leren kennen van de brocante fairs die hij organiseert in Schagen, Huize van Middenmeer, Bergen NH (waar ik zelf gewoond heb in mijn jeugd) en binnenkort op zijn eigen erf. Steevast ging en ga ik altijd naar zijn brocante fairs om uiteraard serviesgoed te kunnen scoren zo heb ik in de loop der jaren heel wat bij elkaar kunnen sprokkelen. Overigens kwamen we gisteravond erachter omdat hij ook zelf in de brocante zat met zijn eigen zaak, dat ik ook bij hem het een en ander gescoord heb, leuke openbaring! Niet alleen brocante fairs organiseert Marco maar ook heeft hij zijn eigen B&B, thuisrestaurant en doet hij alles om en rond zijn stolp boerderij aan werkzaamheden allemaal zelf. Een heuse echte bezige bij zoals ze het in de volksmond noemen. Via zijn Facebook pagina zag ik al van alles voorbij komen en dacht ik soms: waar haal je de energie vandaan!

Maar terug komend op ons etentje met manlief. Wat een heerlijk ontvangst kregen wij, als gastheer doet hij het uitstekend. Hartelijker kan het niet. Zittend en zijn tuin bewonderen wij de plek die Marco sinds een jaar bewoond. Een prachtige oude stolp boerderij die hij van top tot teen helemaal aan het opknappen is. Werkelijk elk plekje wordt met liefde onderhanden genomen door hem, zijn zoons, of soms komen er vrienden hem helpen en zorgt hij voor een heerlijke versnapering tussen het werken door. Helaas moest dit ook wel want de bomen groeide zo beetje in de boerderij vertelde hij. Je ziet dat er veel tijd maar ook ontzettend veel liefde in zit. Ik ben blij dat hij het de oude elementen laat zoals het hoort en dat het niet een hypermoderne opknapper is geworden zoals je duizend in een dozijn tegenwoordig ziet (mijn mening). Hij gebruikt oude materialen, oude tinten verf maar steekt het in een nieuw jasje met helemaal zijn eigen invulling en fantasie. Van boerentafels en stoelen, tot wel roestvrij stalen koelkasten in zijn keuken. Een oud hakblok in gebruik en consoles, oude kasten voor zijn glazen en serviesgoed van brocante. Ik vind het een ode aan zijn oude Noord-Hollandse boerderij in het pittoresk dorpje Oude Niedorp. Toch weer afdwalend van het onderwerp: het verrassingsetentje met manlief!

Zijn menu van zijn thuisrestaurant vind ik hoogst persoonlijk geweldig en wel hierom? Zijn producten zijn streekproducten, aardappelen komen van het land van zijn buurman, het fruit van de fruitteler verderop, groenten langs de kant van de weg, brood op ambachtelijke manier gebakken van de bakker of door hem zelf (dit keer met heerlijke olijven erin). Elke keer rijd Marco een rondje in zijn omgeving en omstreken om te kijken en te kopen wat er op dat moment is qua lokale producten. Daarom is zijn menu ook nooit het zelfde maar bedenkt hij ter plekke wat er op dat moment van aanschaf te koop is zijn menu voor die avond. Combinaties die vernieuwend zijn en werken, heerlijk fris, even anders dan anders! Geen standaard traditionele gerechten maar wel producten die traditioneel zijn. Dat vind ik pas echt met passie koken! Je proeft de liefde in zijn gerechten, alles puur natuur en eerlijk. Ik zeg echt volmondig: GA ERHEEN!

Zijn jaren lange ervaring van zijn eigen restaurant (die hij inmiddels niet meer heeft hoor) heeft hem gemaakt wat hij nu is en doet. Uit zijn verhaal blijkt dat het leven van Marco niet uit rozengeur en maneschijn bestaan heeft (zoals hij zelf zegt: ieder huisje heeft zijn kruisje) maar het heeft hem wel gebracht van waar hij nu staat: een man vol met passie, liefde, die geniet van elk moment van het leven, die geniet van zij creaties die hij de mensen voorschotelt, die tomeloos doorgaat maar vooral die bruist van de energie en dat doorgeeft aan ieder die hem tegenkomt! In mijn ogen een top-kok, top-gastheer en een top-brocanteur! Met een grote lach op mijn gezicht vertrekken we weer richting huis waar we de avond nog even doornemen met onze dochter. Die lichtelijk jaloers is op het eten wat we voorgeschoteld krijgen die zij van de foto’s terug kan zien. Onze avond was een geslaagde avond dankzij Marco zijn culinaire creaties.

Marco ontzettend bedankt, we hebben genoten van je inzet, je gesprekken, van je stolp boerderij en vooral van je eten, het was heerlijk!

Wil je een keertje slapen bij Marco in zijn B&B dan kan dat natuurlijk, of proeven wat hij je voorschotelt in zijn thuisrestaurant of gewoon naar een van zijn fairs, kijk dan even op zijn website: Logeerkamer de Appelhoeve 

Zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus 2018 is er op zijn erf van de B&B voor het eerst een heus brocante feestje gepland met koffie/thee, lekkers, lunch en in de avond muziek!

Kom gerust langs (gratis entree)
Aanvang: 11:00-17:00 uur op alle twee de dagen

Meer info www:
Brocantemarktennoordholland

Deel dit bericht
Vorige Volgende

2 Reacties

 • Reageer Marco

  Wat lief deze ode…. t was een feestje jullie in huis te hebben.. en tot ” ergens ” maar weer !

  12 augustus 2018 at 10:54
 • Reageer Nel

  Goedemorgen, zojuist de krant gelezen en gezien dat je momenteel bezig bent met het bezorgen van maaltijden. Een mooi initiatief waarmee je hopelijk het hoofd boven water kunt houden. Kunnen we ergens zien wat de mogelijkheden zijn?
  Groet, Nel

  10 april 2020 at 09:28
 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.