Volg me op:
Nagerechten

Ben’s wilde bramenjam

 

Voor ongeveer 4 glazen potjes of jam-potjes

Benodigdheden:

  • 1250 gram wilde bramen (bijvoorbeeld plukken in het duin)
  • per 100 gram fruit gebruik je 40 gram Van Gilse Geleisuiker Speciaal
  • 1 hoge pan
  • pollepel
  • 4 glazen pot met een goede afsluitbare deksel
  • of 4 lege schone jam-potjes

Mijn man houdt ontzettend van wilde bramen plukken in de duinen of langs de weg. September/Oktober is echt de tijd om deze overheerlijke vruchten te plukken. Onze bramen (zie foto) komen bij de paardenwei waar mijn dochter haar verzorgpony heeft staan, geen hond die er komt dus de struiken hangen vol met heerlijke zoet/zure bramen. Wij vinden deze bramen het heerlijkst en de meest smaakvolle die er zijn en nog gratis ook!

Was de bramen goed, desnoods zou je ze even in een zoutbadje kunnen leggen zodat ook diertjes eruit verdwijnen. Spoel ze daarna goed schoon.

Leg de glazen potjes of jam-potjes in een een hoge pan en vul deze met water, breng het aan de kook en zet daarna de glazen potjes of jam-potjes omgekeerd op een schone theedoek en laat ze uit lekken.

Meng de wilde bramen met de geleisuiker in een hoge pan al roerend aan de kook. Laat het mengsel 1 minuut goed doorkoken tot de bramen zacht zijn en een klein beetje uit elkaar vallen. Houd wel structuur in de jam.  Vul de glazen potjes of jam-potjes met de hete jam. Sluit het potjes goed af en zet ze 5 minuten ondersteboven.

Bewaar de jam op een koele donkere plaats (liefst in de koelkast) en gebruik elke keer een schone lepel om de jam eruit te halen!

Serveertip: heerlijk op een stukje vijgenbrood of zelfs als dipper bij een kaasplankje

 

Deel dit bericht
Vorige Volgende

Geen reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.