Volg me op:
Serviesgoed en tafeldekken

Bonbons

 

Chocolade, één van mijn verslavingen, wat is dat heerlijk! De bonbons op het bordje van YvonnsHomeMadeCreaties heb ik in Alkmaar gekocht bij zo′n heerlijke chocolaterie zaakje, de bonbons worden nog met de hand gemaakt en dat proef je! Echt een aanrader dus,…

Bon Choco Chocolaterie, Magdalenenstraat 3, 1811 JR ALKMAAR, 06-15362435 (even vragen naar Marco Nadort) info@bonchoco.nl, Bon Choco Chocolaterie

Geschiedenis van chocolade

De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao is. Een Spaanse jezuïtische missionaris, Jose de Acosta, die aan het eind van de 16de Eeuw in Peru en Mexico woonde, schreef al over dat effect. De drank werd onder andere gebruikt aan het hof van keizer Montezuma.

In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd. Chocolade werd toen alleen gedronken, waarbij de Europeanen er suiker aan toevoegden en de chilipeper weg lieten. In 1615 werd de chocoladedrank bij officiële audiënties bij de Franse koning ingevoerd, totdat het gebruik door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de 17de Eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel.

De eerste chocoladefabriek verrees in 1728 in Engeland. In 1760 kwamen er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd. In 1813 begon Blooker met de productie van cacao en chocolade in Nederland, en in 1828 deed Casparus van Houten sr. een belangrijke uitvinding waarmee op eenvoudige wijze het vet van de cacaomassa kon worden gescheiden. Deze techniek kreeg wereldwijd navolging. Eind 18de eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen.

De eerste eetbare chocolade zou in 1847 zijn gemaakt door de Britse Quaker Joseph Fry.

Bron: Wikipedia

 

 

Deel dit bericht
Vorige Volgende

Geen reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.