Volg me op:

Eetbare bloemenshop

Mijn eerste aanschouwing van de kas van Adriënne Scheffers: overal bloemen te zien in de kas, ik kijk mijn ogen uit.

Via Instagram van Eetbare bloemenshop kwam ik door de aantrekkelijke foto’s op het idee om ook eens zelf met eetbare bloemen te gaan werken in mijn recepten. Ooit had ik gehoord dat het blad van paardenbloemen, viooltjes en lavendel te eten zijn maar ik had het zelf nog nooit uitgeprobeerd en laat staan geproefd. In diverse restaurants kreeg ik het wel als garnering op mijn gerechten maar ik legde netjes de bloemetjes aan de kant in de veronderstelling dat ‘is niet te eten!’ Hoe fout zat ik….

Na wat speurwerk op Instagram en Pinterest ben ik ook gaan Googelen om meer te weten te komen waar bloemen nou eigenlijk voor gebruikt worden in de voedselbranche.

Bloemen worden meestal gegeten voor hun specifieke smaak of vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk. Sommige bloemen geven heel veel smaak, van kruidig, pittig, radijsachtig tot geurig of zoet. Anderen smaken zijn vrij neutraal en zijn daardoor bijvoorbeeld zeer geschikt als eetbare garnering bij salades. In dat geval is het uiterlijk veel belangrijker dan de smaak. Er bestaan ook grote eetbare bloemen die daardoor zeer geschikt zijn om te vullen bijvoorbeeld van de courgette. Iedere bloem heeft een eigen geur en smaak: van fris tot kruidig. De subtiele geur en smaak van rozen is heerlijk in desserts en gebak, maar ook in drankjes. De subtiel geurende bloemetjes van de anjer hebben een kruidige, kruidnagelachtige smaak. Afrikaantjes zijn citrusachtig, heerlijk in combinatie met vis. De peperachtige en radijsachtige smaak van violier is perfect in salades. De knapperige structuur en citrusachtige smaak van de begonia is ideaal voor in chique cocktails. Lavendel doet het goed in gebak, mits niet te veel, anders overheerst de smaak van de Lavendel al vrij snel. Ook worden eetbare bloemen voor geneeskrachtige doeleinden gebruikt.

Bronvermelding o.a.: PC groenteteelt BE

Door dit boven geciteerd stuk ben ik verder mij gaan verdiepen in eetbare bloemen want ik vind het interessant om de smaken van bloemen te combineren in allerlei recepten die spontaan in mijn hoofd ontstonden. Ik heb de Eetbare bloemenshop gemaild en heb gelijk een afspraak gemaakt. Na een rit in de stromende regen naar de ‘middle of nowhere’ voor mijn gevoel kwam ik aan bij een enorm kassencomplex van allerlei kwekerijen bij elkaar. Hier stonden ook de kassen van de Eetbare bloemenshop. Kassen met planten en groenten rijendik naast elkaar. Één kas staat ter beschikking voor eetbare bloemen die Adriënne Scheffers kweekt. En wat voor bloemen! Prachtig om te zien hoeveel verschillende bloemen, gekleurde bloemen er staan maar ook wat een geuren komen van de bloemen af. Zo heerlijk. Ik krijg gelijk inspiratie om hier gerechten voor te verzinnen. Ik word hier ontzettend vrolijk van. Adriënne legt mij uit wat zij doet. Zij kweekt zelf al haar bloemen, is altijd in de weer om nieuwe soorten te kweken en ze verzendt zelf alle bloemen naar haar klanten. Ze heeft een groot klantenbestand, variërend van restaurants tot hobbykoks, van foodbloggers tot thuiskoks. Haar dochter helpt soms mee om alles verzendklaar te maken, te potten of te zaaien, of met het stekken van stekkies, want het kan in één keer druk zijn om alles op tijd bij de klanten te krijgen. Elk seizoen heeft natuurlijk haar eigen bloemen maar door de kas zijn er gelukkig nu het hele jaar door eetbare bloemen te verkrijgen.

Ik zelf ben helemaal om, het lijkt mij een genot om prachtige gerechten te maken met de verschillende soorten bloemen, maar vooral ook omdat bloemen echt een aanvulling kunnen zijn op recepten. Ze kunnen net even dat ‘ene’ toevoegen om je gerecht af te maken.

Bianca en ik zullen in ons kookboek ook een aantal recepten met eetbare bloemen laten zien, want de Eetbare bloemenshop gaat ook met ons de samenwerking aan om met hun producten Ons Kookboek te verrijken.

Adriënne ik wilde je graag bedanken voor je tijd die je aan mij hebt besteed om uit te leggen hoe je te werk gaat en wat je kan doen met eetbare bloemen.

De Eetbare bloemenshop is een shop online waar iedereen eetbare bloemen kan bestellen! 

Deel dit bericht